Zbieranie grzybów to polski sport narodowy. Dosłownie! Co roku podczas „Święta Grzybów” w Węglińcu odbywają się nieoficjalne mistrzostwa Europy w zbieraniu grzybów. Polacy najbardziej lubią maślaki, borowiki, gąski i podgrzybki.
– W tym roku mamy wysyp grzybów i będziemy się nimi cieszyć do późnej jesieni – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Serdecznie namawiam Was na grzybobranie, a potem na skorzystanie z naszych nowych przepisów na grzybowe przysmaki: wątróbki z borowikami, selerowo-grzybowy krem i placek z kurczakiem i podgrzybkami – dodaje.
Jak najlepiej wykorzystać polskie grzyby?
Maślaki to grzyby niezwykle aromatyczne. Mają lepką skórkę, którą trzeba usunąć podczas oczyszczania – może być kwaśna i gorzka, a w dodatku jest bardzo ciężkostrawna. Maślaki świetnie nadają się do przygotowania risotto.
Borowiki to grzyby szlachetne. Wykorzystywane są w kuchniach na całym świecie. W Polsce najczęściej dodajemy je do potraw bożonarodzeniowych, ale ze świeżych grzybów przyrządzamy przede wszystkim krem borowikowy.
Podgrzybki to najpopularniejsze grzyby leśne. Mają mniejsze wymagania niż borowiki, dlatego łatwiej znaleźć je w lesie. Są nieco mniej szlachetne, ale równie aromatyczne co borowiki. Najlepiej pasują do dań obiadowych z mięsem.
Gąski i kurki królują podczas śniadań. Bardzo często wykorzystujemy je do jajecznicy, ale ich smak doskonale pasuje też do serów – zwłaszcza pleśniowych, jak np. camembert. Podduszone w słodkiej śmietanie stworzą sos idealny do mięs.
Wrzesień w „Kuchni"
We wrześniowym numerze magazynu „Kuchnia”, dostępnym w kioskach od 22 sierpnia br., znajdziesz przepisy na potrawy z grzybami oraz wszystko o przecierze pomidorowym wraz z pięcioma przepisami na świetne dania z jego wykorzystaniem. A ponadto:
W najnowszym numerze magazynu znajdziesz także kontynuację konkursu „Gotuj z Kuchnią”, w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną – wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.
Magazyn „Kuchnia” zaprasza również na warsztaty kuchni włoskiej, które poprowadzi Marco Ghia – ekspert kuchni włoskiej, który pracował w najlepszych restauracjach na świecie. Już 30 września
br. w Akademii Kulinarnej Whirpool pokaże, jak przygotować włoskie dania z gruszkami: risotto, quiche, brioche i carpaccio.
Powiat siemiatycki - powiat w województwie podlaskim z siedzibą w Siemiatyczach. Powiat został stworzony w ramach reformy administracyjnej. Stało się to w 1999 roku. Graniczy z Białorusią. Wchodzą w niego gminy: Siemiatycze (gmina miejska), Drohiczyn, Dziadkowice, Grodzisk, Mielnik, Milejczyce, Nurzec-Stacja, Perlejewo, Siemiatycze (gmina wiejska). Do czasów obecnych zachował się tu fragment dziewiczej Puszczy Mielnickiej. Czas można spędzać tu, odwiedzając rezerwaty przyrody. Najlepiej zwiedzać poruszając się opracowanym szlakiem. Do dyspozycji turystów oddano Szlak Nadbużański, Szlak Doliny Moszczonej, Szlak Powstania styczniowego, który przebiega wokół stolicy powiatu i Szlak Kupiecki. |
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola